Как йога подобрява физиката и здравето на децата

Децата, растяйки, започват да откриват своите нови интереси. Насочват се в определени сфери – спорт, изкуства, наука. Всяка една извънкласна дейност разива уменията на детето, било то физически, творчески или аналитични. Йога, на своя страна, има изключително силен ефект и разнообразни ползи от практикуването ѝ. Йора работи върху:

  • Подобряване на физиката на тялото
  • Подобряване на цялостното здраве
  • Развиване на ума (ляво и дясно полукълбо на мозъка)
  • Подобряване на емоционалното състояние
  • Развиване на добри черти на характера
  • И др.

В този пост ще обсъдим подробно как йога подобрява физиката на тялото.

Подобряване на физиката и здравето на тялото

Йога подобрява гъвкавостта на тялото. Когато тялото е гъвкаво, а ставите са подвижни, се намалява риска от схващания,  контузии и травми, които могат да възникнат в ежедневието в следствие на въздушно течение, редуване на топло-студено през зимата, стъпване на криво, падане или други неблагоприятни за тялото условия и ситуации. Йога значително подобрява издръжливостта и силата. Тялото става способно да се адаптира и да бъде здраво във всеки един момент, а не само при създадени перфектни условия за организма.

Йога работи върху гръбнака с множество от асани (пози). Целта е да се създаде мускулест корсет около гръбнака, който да държи гърба изправен. Огъвкавяването на гръбначния стълб при децата предотвратява бъдещи изкривявания и аномалии, намалява шанса да се появят болки или прегърбена стойка. Противодействат се причините за гръбначни изкривявания като неправилна стойка и носенето на тежки раници в училище (особено ако раницата се носи на едно рамо). Правият и здрав гръбнак позволява вътрешните органи да заемат своето правилно място, без да са притиснати или изместени.

Изобр.1 Гръбнакът при прегърбена и изправена стойка.