Йогистки съвети за пиенето на вода

Недостатъчният прием на вода се смята за основен причинител на много и различни физически неразположения и болести според йогите. Водата се разглежда като средство за вътрешно прочистване, чрез което се извеждат вредни за организма съставки, отделяни при обмяната на веществата [1]. Поради тази причина, пиенето на вода е сред най-важните (и лесни) действия, които човек може да предприеме, за да запази и възстанови здравето си.

Съвети при употребата на вода

При употребата на вода, йогите се стараят да се съобразяват с няколко прости правила.

  • Водата е със стайна температура. В горещи дни – леко охладена;
  • Водата се пие често и на малки глътки (Вместо да се изпият две чаши наведнъж, след като не е приемана вода няколко часа);
  • Денят започва и приключва с прием на вода. Сутрин водата се приема на празен стомах за стимулиране на прочистването, а вечер – като запас за през нощта;
  • Асаните (йога позите) се практикуват сутрин поне 20 минути след приема на чаша вода;
  • Водата не се приема точно преди и веднага след хранене. В добрия случай има 30 минути интервал между пиенето на вода и храненето.

Увеличаване на приема на вода според йога

Когато липсва навика да се пие вода и човек употребява много под необходимото му количество, увеличаването на приема следва да бъде постепенно. Ако досега тялото е приемало 2-3 чаши вода дневно, рязката промяна към двойно по-голямо количество, може да се окаже стресираща за организма. В такъв случай, йогите препоръчват приема на вода да се увеличава с една чаша на всеки 10-15 дни. По този начин след поне два или повече месеца ще бъде достигнато препоръчителното количество вода на ден. Така се създава навика да се пие вода и тялото се адаптира плавно към новото по-голямо количество.

Източници

[1] “Хранене по системата на Йога”, проф. д-р. Б. Л. Смолянски