Йога за деца

Представяне на йога пред децата

Децата обичат да се забавляват и да играят. Под формата на игра, те са способни да усвояват нови умения с изключително темпо и мотивация. Йога за деца (1,5-9г.) се представя под формата на приказка, която се разказва заедно с децата. В историята фигурират герои като баба Меца, кучето, зайчето, таралежа и др. Разигравайки приказката, децата неусетно преминават от поза в поза и извличат ползите от йога асаните (позите).

При йога за деца не се използват наименуванията на асаните като Adho Mukha Svanasana (Куче, гледащо надолу), както при възрастните. Всяка асана е конкретно животно, което е герой от приказката. С помощта на учителя по йога, децата са наясно, че практикуват йога повреме на часа, а не театър или представление. Темата на часа се съобразяват с годините на децата.

При по-малките практикуващи, например, се избягват страшните животни като кобрата и се заменят с техен безобиден аналог на позата – като червейчето. С нарастване на възрастта на децата, в приказките могат да се включат поуки като при “Дядо вади ряпа”, “Дядовата ръкавичка” и др., които да се обсъдят и анализират с децата в края на часа.

Изобр. 1: Животно червейче или кобра

Разликите при йога за деца и йога за възрастни

Телата на децата все още не са развити до степен, че да могат да бъдат практикувани 100 % от позите, които могат да бъдат практикувани при възрастните. Съответно физиката на тялото, трябва да бъде съобразена в часовете по йога при по-малките. Всяка възраст има своите специфики. Заради този факт е препоръчително групите по йога да бъдат съставяни от деца, които са близки по възраст.

Например, при деца ненавършили 5г., се избягват пози, изискващи баланс или мускулна сила. На 3-4г. детето още не е готово да практикува балансиращи пози. От мерки за сигурност, при децата се избягват пози, в които биха могли да паднат или да се наранят.

Йога за деца се съобразява с възрастта на детето и е плавна и щадяща за детското тяло. Единственият стил йога, подходящ за деца е хатха йога.

За изключителния ефект и ползи при йога за деца, можете да прочетете повече тук.