Видове храни според йога

Трите гуни в йога

Учението на йога разделя храната на три основни групи: сатвична, раджасична, тамасична. Понятията съответстват на трите гуни – сатва, раджас и тамас. Според йога трите гуни изграждат света около нас, разнообразието на действията, предметите и др. Гуните представляват:

Сатва – чистота, равновесие, хармония, доброта, покой, ясен ум, светлина и щастие
Раджас – възбудимост, активност, действие, желание, страст, раздразнителност
Тамас – инертност, бездействие, невежество, равнодушие, заблуждение, тежест, мрак.

Видове храни спрямо продуктите

Разбирайки значението на трите основни гуни, лесно могат да се категоризират храните спрямо тях:

  • Сатвична храна – храна, която е чиста, лека, свежа, здравословна;
    Пример: плодове, зеленчуци, ядки, мляко и млечни продукти, зърнени храни.
  • Раджасична храна – храна, която възбужда, енергизира;
    Пример: месото, рибата, яйцата, подправките, кафе, алкохол, люти и горещи ястия
  • Тамасична храна – храна, която е стара, застояла, нечиста;
    Пример: всички стари (дори загнили), вредни и тежки храни; снаксове, храни от вериги за бързо хранене, пакетирани храни и тн.
Сатвична, раджасична и тамасична храна

Видове храни спрямо начина на обработка

Според йога е важно не само продуктите да са свежи и здравословни, но и начинът, по който те са обработени. Например сатвичната храна е чиста храна, с минимални топлинни обработки, без много подправки, натурален вкус, полезна. Сатвична храна са плодовете и зеленчуците, ядки. Идеалната сатвична храна е, ако плодовете и зеленчуците са сурови, а не термично обработени.

Тамасичната храна за разлика от сатвичната е подлагана на интензвина кулинарска обработка, пренаситена с подправки, мазнини, съдържаща консертванти, овкусители; полуфабрикати, дълго време съхранявана / стара, гранясала храна.

Раджасичната храна от своя страна е преход между двете крайности на сатвичната и тамасичната. Това са задушени и пържени храни, пикантни ястия, сладкиши, сладки напитки, кафе, алкохол.