Трите гуни в йога
Учението на йога разделя храната на три основни групи: сатвична, раджасична, тамасична. Понятията съответстват на трите гуни – сатва, раджас и тамас. Според йога трите гуни изграждат света около нас, разнообразието на действията, предметите и др. Гуните представляват:
• Сатва – чистота, равновесие, хармония, доброта, покой, ясен ум, светлина и щастие
• Раджас – възбудимост, активност, действие, желание, страст, раздразнителност
• Тамас – инертност, бездействие, невежество, равнодушие, заблуждение, тежест, мрак.
Видове храни спрямо продуктите
Разбирайки значението на трите основни гуни, лесно могат да се категоризират храните спрямо тях:
- Сатвична храна – храна, която е чиста, лека, свежа, здравословна;
Пример: плодове, зеленчуци, ядки, мляко и млечни продукти, зърнени храни. - Раджасична храна – храна, която възбужда, енергизира;
Пример: месото, рибата, яйцата, подправките, кафе, алкохол, люти и горещи ястия - Тамасична храна – храна, която е стара, застояла, нечиста;
Пример: всички стари (дори загнили), вредни и тежки храни; снаксове, храни от вериги за бързо хранене, пакетирани храни и тн.

Видове храни спрямо начина на обработка
Според йога е важно не само продуктите да са свежи и здравословни, но и начинът, по който те са обработени. Например сатвичната храна е чиста храна, с минимални топлинни обработки, без много подправки, натурален вкус, полезна. Сатвична храна са плодовете и зеленчуците, ядки. Идеалната сатвична храна е, ако плодовете и зеленчуците са сурови, а не термично обработени.
Тамасичната храна за разлика от сатвичната е подлагана на интензвина кулинарска обработка, пренаситена с подправки, мазнини, съдържаща консертванти, овкусители; полуфабрикати, дълго време съхранявана / стара, гранясала храна.
Раджасичната храна от своя страна е преход между двете крайности на сатвичната и тамасичната. Това са задушени и пържени храни, пикантни ястия, сладкиши, сладки напитки, кафе, алкохол.